Barátom és egykori tanítványom, Paul Gerner néhány évvel ezelőtt említette nekem, hogy a szövetségi kormánynak létezik egy szabályozási “reset gombja”. Az elképzelés az, hogy a kormány megszüntetheti az összes szabályozást, majd visszahozhatjaa azokat, amelyeket meg kíván tartani. Feltételezhetően lényegesen kevesebb szabályozás maradna.

Imádtam az ötletet, de elgondolkodtam. Hogyan működne mindez? Mi történne bizonyos iparágakkal és sok emberrel, akik valamilyen módon függenek egyfajta biztos alaptól a terveik elkészítésében? És persze, azon kívül, hogy hogyan működne, sem Paul, sem én nem hittem volna soha, hogy a szövetségi kormány ezt valaha megtenné.

Lejárt rendeletek

Még mindig így gondolom. Azonban James Broughel, a Mercatus Center vezető kutatója, rámutat arra, hogy pontosan ez az, amit Idaho kormánya nemrégiben megtett. A következőt írja:

Valami meglehetősen figyelemre méltó történt Idahóban. Az állami jogalkotó lényegében úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi a teljes állami szabályozási kódexet. Ennek oka lehetett a jogalkotási kamarák zavara, de az eredmény mégiscsak váratlan. Az új kormányzónak példátlan lehetősége van arra, hogy hatályon kívül helyezzen egy elavult és terhes szabályozási kódexet, és helyettesítse azt egy racionalizáltabb és ésszerűbb szabályrendszerrel. Más államoknak érdemes figyelmmel követni ami ezután következik.

Azonban a cikk a következképpen folytatódik:

A jogalkotó Áprilisban egy nehéz ülést zárt le, anélkül, hogy egy “szabály-újraelfogadási” törvényt vezetett volna be. Ennek eredményeként, Július 1-jével, mintegy 8200 oldalnyi, 736 állami szabályrendszert tartalmazó szabályzat lejár. Minden olyan szabályt, amelyet a kormányzó úgy dönt, hogy megtart, sürgősségi rendeletként kell végrehajtani, és a jogalkotó újra vizsgálat alá vehet majd, amikor a következő év Januárjában visszatér.

Vegyük elő a pattogatott kukoricát. Ez érdekes lesz.

Szerző: David Henderson

Eredetileg megjelent: The Library of Economics and Liberty oldalán.

Posted by Szabad Társadalom

A küldetésünk az, hogy ösztönözzük, megismertessük és összekapcsoljuk az embereket a szabad társadalom gazdasági, etikai és jogi alapeveivel. Ezen elvek magukban foglalják az egyéni szabadság, a szabadpiac, a szabad vállalkozás, és a magántulajdon alapelveit.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .