Az én megoldásom a kormányzati csókosok problémájára, hogy az államot impotenssé tesszük, ha a gazdaságról van szó. Ha az államnak nincs gazdasági hatalma, akkor senkinek sem érdeke lobbiznia érte. Minél több hatalma van az államnak, annál több csókosa lesz a kormánynak.

Hadd említsek egy gyors példát: a Microsoft 1995-ben és ’96-ban egészen pontosan 0,- $-t, azaz nulla dollárt költött lobbitevékenységre, nem voltak jogászai Washingtonban, de még csak egy irodája sem volt a fővárosban. Egyszer csak azonban Bill Gates-et és a cégvezetést a Szenátus elé idézték, a republikánus szenátorok pedig kígyót-békát kiabáltak rá, hogy miért nincsenek jelen Washingtonban, miért nem költekeznek Washingtonban.

A cégvezetők elmagyarázták, hogy nem érdekli őket a dolog, amíg békén hagyják a céget, addig ők is békén hagyják a politikusokat. Hat hónappal később az Igazságügyi Minisztériumtól kopogtattak a Microsoft székhelyén, mondván megsértik a trösztellenes törvényeket, mert ingyen adnak egy terméket — az Internet Explorert, ha emlékeznek rá –, és ez törvénytelen. Persze, a trösztellenes törvények szerint szinte minden vállalkozás törvénytelen, de most nem erről van szó.

Találják ki, hogy mennyit költ ma lobbitevékenységre a Microsoft, miután húsz évig pereskedett, s addig zaklatta és szabályozta az állam, hogy szinte tönkretette a vállalatot? Több tízmillió dollárt. Van egy gyönyörű épületük, épp a Cato Intézet mellett, egy sokemeletes üvegpalota egyenlő távolságra a Fehér Háztól és a Capitolium-dombtól.

chartoftheday_11578_us_tech_giants_lobbying_in_europe_n.jpg

Az EU-s lobbitevékenységek is igen jelentősek.

Megtanulták a leckét: ha nem táncolnak úgy, ahogy a politikusok fütyülnek nekik, akkor a politikusok kísérteni fogják őket. Ha azt akarják, hogy a kormányzati csókosok eltűnjenek, vegyék el a politikusok hatalmát, és semmi hatalmat se hagyjanak nekik a gazdaság felett. Hiszem azt, hogy át kell írni az alkotmányt, és el kell választani az államot a gazdaságtól.

Szerző: Yaron Brook

Posted by Szabad Társadalom

A küldetésünk az, hogy ösztönözzük, megismertessük és összekapcsoljuk az embereket a szabad társadalom gazdasági, etikai és jogi alapeveivel. Ezen elvek magukban foglalják az egyéni szabadság, a szabadpiac, a szabad vállalkozás, és a magántulajdon alapelveit.

One Comment

 1. mégis hogyan?
  eleve minden állam jelentős foglalkoztató, munkaadó, eképpen része a gazdaságnak. viszonylag nagy megrendelő is, közmunkák, infrastrukturális beruházások, hadiipar, oktatás, igazságszolgáltatás, rendfenntartás, hogy csak a legtriviálisabbakat mondjam.
  nagyon sok állam tulajdonos stratégiai fontosságú cégekben, közlekedés, energiaszektor, hadiipar, űrkutatás.

  szóval ez egy szép gondolat, de nem igazán megvalósítható.
  a jogalkotási jogkörét lehetne éppen korlátozni egy államnak, de mivel a “gazdaság” egy elég nehezen definiálható terület ezt elég problémás lenne jogilag összerakni.
  gazdaságba való beavatkozás a sztrájkjog? a munkavállalói jogok? a környezetvédelmi törvények? a szakszervezeteket szabályozó törvények? a fogyasztóvédelmi szabályozás? az élelmiszerbiztonsági előírások? az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos szabályok? az adatvédelem? a szavatosság? a munkavédelmi szabályok?

  nagyon kevés olyan terület van, aminek nincs szoros vagy laza kapcsolata a gazdaság szegmenseivel, szóval ennyi erővel az állam, mint olyan értelmetlenné válik.

  Válasz

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .