Nemrégiben jelent meg az új Human Freedom Index (Emberi Szabadság Index). Immár harmadik éve az amerikai Cato Intézet, a kanadai Fraser Intézet és németországi Liberales Intézet által készített éves jelentés széles képet nyújt a személyes, polgári és gazdasági szabadságról a világon. A jelentés 79 mutatót használ fel 12 területen, a vallásszabadságtól a kereskedelem szabadságáig.

Íme néhány főbb pont. A globális szabadság kissé csökkent a tavalyi jelentéshez képest, és 2008-hoz képest (2008-as az első év, amelyre teljes adatok vannak). Svájc a világ legszabadabb országa, ezt követi Hongkong, amely először ugrott vissza az első helyről a rangsor kezdete óta. Az Egyesült Államok a 17. helyezést érte el, szemben a tavalyi 24. helyezéssel, de még most is lentebb van a 2008-ban 11. helyen végzett rangsoránál. További ismertebb országok: az Egyesült Királyság (9), Kanada (11), Németország (16), Mexikó (73), Oroszország (126), Kína (130), Egyiptom (155), Venezuela (158). Lásd az alábbi táblázat alsó és felső 5 helyezetjét.

A legnagyobb globális csökkenést mutató területek a jogállamiság, a szabad mozgás, az egyesületek, a gyülekezés és civil társadalom, szólásszabadság és információ szabadsága. Régió szerint a Közel-Kelet és Észak-Afrika a legkevésbé szabad, Nyugat-Európa pedig a leginkább szabad. A Közel-Kelet és Észak-Afrikai régió mutatta a legnagyobb csökkenését a szabadságban. Igaz ugyan, hogy a globális szabadság kissé lecsökkent, azonban az értékelésekben nagy a mozgás, az országok mintegy fele javult, a másik fele visszaesett 2008-hoz képest. Az index jelentősen csökkenést mutat a szabadságban számos olyan országban, amely az autoritárius populizmus irányába mozdult el, úgy mint Venezuela, Törökország, Magyarország és Argentína. Az alábbi ábra mutatja Oroszország csökkenését, illetve Tajvan javulását (Kelet és Dél-Ázsia a két legnagyobb fejlesztési régió).

A szabadság és a jólét között szoros kapcsolat áll fenn. A ranglista első negyedében szereplő országok átlagos egy főre jutó jövedelme jóval magasabb ($38,871), mint az alsó negyedben elhelyezkedő országoké ($10,346).

Posted by Szabad Társadalom

A küldetésünk az, hogy ösztönözzük, megismertessük és összekapcsoljuk az embereket a szabad társadalom gazdasági, etikai és jogi alapeveivel. Ezen elvek magukban foglalják az egyéni szabadság, a szabadpiac, a szabad vállalkozás, és a magántulajdon alapelveit.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .