A jelzálogkölcsönök kamatlábai régóta nagyon alacsonyak. Az alacsony kamatlábak jók az adósoknak, mert olcsóbban tudnak kölcsönhöz jutni, de rosszak a megtakarítóknak, mert kisebb hozamot tudnak elérni a megtakarításaikon. Hasonlóképpen, a magas kamatlábak rosszak az adósoknak, mert drágábban jutnak kölcsönhöz, de jók a megtakarítóknak, mert nagyobb hozamot érhetnek el.

1972-ben az amerikai jelzálogkölcsön-kamatláb 7% volt, és az átlag amerikai háztartás jövedelme 76%-ának erejéig volt eladósodva. A kamatlábak 1981-ig emelkedtek, az óta viszont folyamatosan csak csökkentek. Ahogy a kamatlábak emelkedtek, az emberek egyre kevesebb kölcsönt vettek fel, ahogy viszont csökkentek, úgy egyre többet. Napjainkban a kamatláb alig fele a ’70-es évekbelinek, ami lehetővé teszi a háztartásoknak, hogy ma akár kétszerannyira is eladósodjanak, mint amennyire akkor tehették.

Egyesek amellett érvelnek, hogy szükségünk van az alacsony kamatlábakra, mert az költekezésre ösztönöz. Az alacsony kamatlábak azonban nem csak arra ösztönzik az embereket, hogy többet költsenek, hanem arra is, hogy most költsenek többet ahelyett, hogy többet költenének a jövőben, hiszen a kölcsönpénzt vissza kell fizetni. A fokozott jelenbeli költekezést a jövőbeli mérsékelt költekezés ellentételezi, amikor az emberek törlesztik a kölcsöneiket.

Hasonlóképpen, a magasabb kamatlábak nem csak arra ösztönöznek, hogy kevesebbet költsünk, hanem arra is, hogy a jelenben költsünk kevesebbet, és a jövőben többet.

Milyen kamatláb tehát a megfelelő?

A szabadpiaci kamatláb. A szabadpiaci kamatláb az, amikor a jegybank nem avatkozik bele a pénzügyi piacok folyamataiba. Az egyéni megtakarítók és kölcsönigénylők jobban tudják a jegybanknál, hogy a jövőbeli költekezést részesítik előnyben a jelenbelivel szemben, vagy a jelenbelit a jövőbelivel szemben.

Amikor a jegybank tevőlegesen befolyásolja a kamatlábakat, akkor tulajdonképpen nem tesz mást, minthogy az érintett emberek helyett ítéli meg és dönti el, hogy kinek mi a jó.

A lecke az, hogy a kölcsönfelvétel és a megtakarítás közti választás annak eldöntése, hogy most akar valaki többet fogyasztani és később kevesebbet, vagy most akar kevesebbet és később többet.

Az ilyen döntéseket pedig a legjobb az egyénekre bízni.

Dr. Anthony Davies

Posted by Szabad Társadalom

A küldetésünk az, hogy ösztönözzük, megismertessük és összekapcsoljuk az embereket a szabad társadalom gazdasági, etikai és jogi alapeveivel. Ezen elvek magukban foglalják az egyéni szabadság, a szabadpiac, a szabad vállalkozás, és a magántulajdon alapelveit.

One Comment

  1. Ahogy Mises mondta: nem a magas vagy alacsony kamatok pártján vagyok, hanem a piaci kamatok pártján.

    Válasz

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .