Israel Kirzner “Verseny és vállalkozás” című könyve megváltoztatta az emberek gondolkodását arról, hogy milyen szerepet töltenek be a vállalkozók a vagyonteremtés folyamatában.

Lássuk Kirzner két legfontosabb felfedezését!

Kirzner az emberi cselekvés megfigyelésével kezdte vizsgálódását. Figyelme középpontjában az a tény állt, hogy az emberek nem csak ismerős célokat próbálnak elérni ismerős eszközökkel, hanem idővel megelégelve a megszokást, tovább akarják fejleszteni magukat olyan utakon, amelyekre korábban nem gondoltak.

Egyik lehetőségük, hogy új eszközöket keresnek céljaik eléréséhez. Ezt mindenki megtapasztalja a saját életében is. Ha valaki üzleti gazdálkodást tanul, lehet, elgondolkodik azon, milyen lenne a következő órát az interneten vagy éjszaka meghallgatni, hátha úgy jobban megy.

Ha mélyebbre ásunk, látjuk, az emberek új célokat is keresnek maguknak, ami jobban érdekli, és gazdagabb élménnyel ajándékozza meg őket. Az üzleti gazdálkodást tanuló talán kipróbál valami mást is: geológiát, filozófiát vagy görög mitológiát, így adva esélyt magának arra, hogy olyasmit is felfedezzen, amiről korábban nem is gondolta, hogy érdekli.

Más szavakkal: eszközeinket és céljainkat nem tekintjük adottnak, és nem csak azon töprengünk, hogy miként tudjuk egyiket a másikkal összekapcsolni. Tudjuk, hogy nem tudunk mindent, és biztosak vagyunk abban, hogy vannak olyan lehetőségek, amiket elszalasztunk anélkül, hogy észrevennénk azokat. Minden esetre, próbálunk éberen figyelni.

Ez az éberség az, amit Kirzner “vállalkozói elemnek” nevez a mindennapi életünkben. Ebben az értelemben mind vállalkozók vagyunk. Csak egy a baj: költséggel jár felfedezni, hogy milyen lehetőségek lehetnek még, és kockázatos is kipróbálni azokat, ahogy sajnáljuk is, amikor veszítünk, mert nem jön össze valami.

Kirzner felismerése, hogy az értékteremtés egyik lehetősége az, ha valaki erre az éberségre szakosodik, s így hozza el az emberiségnek az új felfedezések jótéteményeit, megszabadítva azt a vele járó költségek és kockázatok zömétől. Ez Kirzner szerint a vállalkozók szerepe a piaci folyamatban.

Csakugyan, a vállalkozás csak a munkamegosztás egy újabb példája. A vállalkozók a kíváncsiságra és a kockázatvállalásra szakosodtak, akik felfedezik, hogy milyen nyerési lehetőségek bújnak meg a következő kanyarban. Közben új árukat, szolgáltatásokat, módszereket és erőforrásokat fedeznek fel, remélve, hogy az emberek többre értékelik majd azokat annál, mint amibe nekik került a létrehozásuk.

Kirzner azt is megfigyelte, hogy bár úgy tűnik, az erőforrások eloszlását a vállalkozók újításai felborogatják, ez a látszat mégis csal. A vállalkozók valójában kijavítják azokat a hibákat, amelyeket az erőforrások eloszlásában találnak az által, hogy olyan jobb megoldásokat találnak felhasználásukra, amelyeket korábban senki sem vett észre.

1973-ban, amikor Kirzner kiadta a könyvét, még senki sem gondolta, hogy mintegy tíz év múlva a hanglemezipar átáll a bakelitről a CD-re. Megkísérthet a gondolat, hogy azt mondjuk, amikor a lemezipar gőzerővel dolgozott, jó volt az erőforrások eloszlása, mert a kínálat egybeesett a kereslettel,s a CD megjelenése felborította ezt az egyensúlyt – néhányan sokat nyertek, mások sokat vesztettek, míg nagyjából újra el nem érték az equilibriumot.

Ha viszont kicsit másként nézünk az egészre, meglátjuk, hogy amikor a CD betört a piacra, az erőforrások korábbi eloszlása hatékonytalannak bizonyult, mert lám, volt nála jobb is, csak korábban senki sem tudott róla. A vállalkozók feladata volt ezt a lehetőséget felfedezni. Mindenki szerette volna kitalálni, hogy mit részesítenének előnyben az emberek, de míg másnak nem sikerült, addig nekik igen, és ezt onnan tudjuk, hogy az ő újításukkal értek el nyereséget.

Nincs szó tehát a hatékony eloszlás felforgatásáról, sokkal inkább egy hatékonytalan eloszlás kijavításáról, ami az emberek igényeinek jobb kielégítéséhez vezetett. Mi már azt is tudjuk, hogy ez sem volt elég, mert az mp3 technológia sikere ezt mutatja. Lehet továbbá, hogy ez sem elég optimális még, mert valahol valaki talán éjjel-nappal azon töri a fejét, hogy miként teremt jobb alternatívát ennél is.

Természetesen Kirznernek számos más megfigyelése is van a vállalkozással kapcsolatban, de már ez a kettő is elég jól tisztázza a vállalkozó szerepét a piaci folyamatban. Az ő feladata, hogy az erőforrások eloszlásának javítása érdekében az elszalasztott lehetőségek felfedezésére szakosodjon.

A fordítás alapját képező videó a Learn Liberty oldalán jelent meg, a magyar fordítás pedig az Osztrák Közgazdaságtani Iskola oldalán.

Posted by Szabad Társadalom

A küldetésünk az, hogy ösztönözzük, megismertessük és összekapcsoljuk az embereket a szabad társadalom gazdasági, etikai és jogi alapeveivel. Ezen elvek magukban foglalják az egyéni szabadság, a szabadpiac, a szabad vállalkozás, és a magántulajdon alapelveit.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .