A piacgazdaságban a termelés egy folytonos, soha véget nem érő folyamat, mely megszámlálhatatlanul sok különböző részegységre oszlik. Számtalan termék előállítása zajlik egyidőben, eltérő előállítási időkkel. A termelési folyamatok kiegészítik egymást, és ugyanakkor versenyeznek is egymással a termeléhez szükséges szűkös erőforrásokért. Újból és újból, vagy újabb tőke halmozódik fel a megtakarítás folyamata által, vagy a korábban felhalmozott tőke felélésére kerül sor túlfogyasztás esetén. A termelés számos külön gyárra, farmra, műhelyre, és vállalkozásra oszlik szét, melyek mindegyike csupán korlátozott célokat szolgál. A köztes termékek, vagy más néven tőkejavak, a további termelési folyamat elemei, egyik kézről a másikba kerülnek, egyik gyárból a másikba vándorolnak, mígnem végül a fogyasztási cikkek elérik céljukat, és azoknak a kezébe kerülnek, akik az adott cikkeket használni és élvezni kívánják. A termelés ezen társadalmi folyamata sosem szakad meg. Minden egyes pillanatban számtalan folyamat van kibontakozóban, melyek közül némelyik közelebb, némelyik távolabb áll a saját specifikus céljának az elérésétől.

Minden egyes mozzanat a vagyon termelésének eme szakadatlan folyamatában, korábbi generációk megtakarításán és előkészítő munkáján alapszik. Mi mindnyájan szerencsés leszármazottai vagyunk apáinknak és ősapáinknak, akiknek a megtakarításai felhalmozták azon tőkejavakat, amelyeknek a segítségével a mai napon képesek vagyunk dolgozni. Mi mindnyájan, az elektromosság korának szerencsés gyermekei, a mai napig előnyét élvezzük a primitív halász legelső megtakarításának, aki az első hálók és kenuk megalkotása során feláldozta munkaidejének egy részét, hogy ezzel egy távolabbi jövőről gondoskodjon. Amennyiben ezen legendás halász sarjai elhasználták volna ezen köztes termékeket – a hálókat és a kenukat – anélkül, hogy ezeket helyettesítették volna újakkal, úgy elfogyasztották volna a tőkét, és így a megtakarítás és tőkefelhalmozás folyamata kezdődhetett volna előlről. Azért vagyunk mi jobb helyzetben, mint a korábbi generációk, mivel rendelkezünk a tőkejavakkal, amelyeket elődeink felhalmoztak számunkra.

Ludwig von Mises, Human Action.

Posted by Szabad Társadalom

A küldetésünk az, hogy ösztönözzük, megismertessük és összekapcsoljuk az embereket a szabad társadalom gazdasági, etikai és jogi alapeveivel. Ezen elvek magukban foglalják az egyéni szabadság, a szabadpiac, a szabad vállalkozás, és a magántulajdon alapelveit.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .