Az államnak sincs több lehetősége mint az egyénnek arra, hogy a semmiből valamit teremtsen. Minél többet költ az állam, annál kevesebbet költ a lakosság. A közmunkák nem egy varázspálca mágikus ereje nyomán születnek. Ezeknek a költségét a lakosok által fizetett összegekből finanszírozzák. Amennyiben az állam nem avatkozik be, úgy a lakosok a pénzüket profittal kecsegtető beruházásokba fektették volna – erre azonban így nem kerülhet sor, mivel lehetőségeiket megröviditette az állam. Minden egyes az állam segitségével megvalósuló veszteséges beruházásra jut egy beruházás, ami pontosan az állam közbeavatkozása miatt nem valósulhatott meg. Azonban ez a meg nem valósult beruházás nyereséges lett volna, ami alatt azt értjük, hogy a szűkös termelési eszközöket a fogyasztók legsürgősebb igényeinek kielégitésére fordította volna. A fogyasztók szemszögéből nézve ezen termelési eszközök alkalmazása egy veszteséges beruházásra nem más, mint pazarlás. Az általuk előnyben részesített igények kielégitéséről így kénytelenek lemondani az állam által pénzelt beruházás ellenében.

A hiszékeny tömegek, akik képtelenek a puszta fizikai szemük által nyújtott határokon túl pillantani elragadtatva állnak vezetőik fenséges eredményei előtt. Képtelenek azt meglátni, hogy ők maguk állják a számlákat, és hogy ebből kifolyólag le kell mondaniuk számos igényük kielégítéséről, melyekre lehetőség lett volna, amennyiben a kormány kevesebbet költ veszteséges beruházásokra. Nincs meg bennük a képzelőerő arra, hogy végiggondolják azoknak a lehetőségeknek a sorát, amelyek a kormány beavatkozásának eredményeképpen nem jöhettek létre.

Ludwig von Mises, Human Action.

Posted by Szabad Társadalom

A küldetésünk az, hogy ösztönözzük, megismertessük és összekapcsoljuk az embereket a szabad társadalom gazdasági, etikai és jogi alapeveivel. Ezen elvek magukban foglalják az egyéni szabadság, a szabadpiac, a szabad vállalkozás, és a magántulajdon alapelveit.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .