Múlt szerdai beszédében Theresa May brit miniszterelnök kijelentette, hogy a szabad piaci kapitalizmus az egyetemes emberi haladás valaha létrehozott legfőbb mozgatórugója, és az egyetlen olyan gazdasági modell, amely “képes volt kivezetni az emberi társadalmakat a sötétség és stagnálás korából a modern kor fényébe.”

A beszéd épp egy nappal azután hangzott el, miután Jeremy Corbyn, az ellenzék és a Munkás-párt vezetője kijelentette, hogy a kapitalizmus “legitimációs válsággal” néz szembe, és hogy a Munkáspárt küldetése helyettesíteni a kapitalizmus “sikertelen modelljét”. Corbyn kritizálta a konzervatív párt politikáját, miszerint a párt arra koncentrál, hogy “profittal szolgáljon a keveseknek és adósságal a többségnek”.

Corbyn állításai ellenére, folytatatta May: “Amikor az országok áttérnek a zárt, korlátozott, központilag tervezett gazdaságokból a nyitott, szabadpiaci politikákra, ugyanazok a dolgok történnek: a várható élettartam megnövekszik, a csecsemőhalandóság csökkeni kezd, az abszolút szegénység lezsugorodik, és a rendelkezésre álló jövedelem megnövekszik. Az oktatáshoz való hozzáférés kiszélesedik, és az írástudatlanok aránya zuhanásba kezd.”

May szerint továbbá: “A nyílt szabadpiaci gazdaságokban a személyes szabadsájogok a legbiztonságosabb védelmet élvezik”.

May beszéde valószínűleg szándékolt kísérlet volt arra, hogy ellensúlyozza Corbyn anti-kapitalista üzeneteit és kritikáját, miszerint a miniszterelnök elképzeléseinek nincs elég vonzereje az Egyesült Királyságban. A beszéd egybeesett továbbá az európai parlamenti képviselő Daniel Hannan új Szabadkereskedelmi Intézetének megnyitásával is. A megnyitón három miniszter vett részt: Michael Gove, Boris Johnson és Liam Fox.

May azt is hozzátette, hogy a szabad piacgazdaság “kétségtelenül a legjobb és minden bizonnyal az egyetlen fenntartható eszköz, amellyel az életszínvonal mindenki számára növelhető egy országban”. Továbbá: “A nyílt, szabadpiaci gazdaságokban jönnek létre azon technológiai áttörések, amelyek képesek az emberek életét átalakítani, javítani és megmenteni”.

Ahogy az uniós tárgyalások kritikus szakaszba érnek, reméljük May követni fogja saját tanácsát: “Soha ne felejtsük el a nyitott, innovatív és szabad piacgazdaság óriási értékét és lehetőségeit.” Annak érdekében, hogy a Brexit utáni Nagy-Britannia sikeres és virágzó legyen, erre a hozzáállásra nagyobb szükségünk van, mint valaha.

A cikk eredetileg a HumanProgress oldalán jelent meg.

Posted by Szabad Társadalom

A küldetésünk az, hogy ösztönözzük, megismertessük és összekapcsoljuk az embereket a szabad társadalom gazdasági, etikai és jogi alapeveivel. Ezen elvek magukban foglalják az egyéni szabadság, a szabadpiac, a szabad vállalkozás, és a magántulajdon alapelveit.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .