A tizenhatodik és tizenhetedik században az európai politikai viták központi kérdése a vallás volt. A tizennyolcadik és tizenkilencedik századi Európában illetve Amerikában a legfőbb kérdés a képviseleti kormányzat és a királyi abszolutizmus közötti döntés volt. A mi időnk kérdése: piacgazdaság vagy szocializmus. Ez természetesen egy olyan probléma melynek megoldása teljes mértékben közgazdasági elemzés függvénye. Az üres szlogenekhez vagy a dialektikus materializmus miszticizmusához való fordulás teljesen hiábavaló.

Nem hárítjatjuk el személyes felelősségünket. Bárki aki elhanyagolja, hogy a legjobb képessége szerint számbavegye az összes érintett problémát akaratlagosan feláldozza egyéni jogát egy az emberek fölött álló önjelölt elitnek. Ezen fontos kérdésekben vakon hinni a “szakértőkben” és feltétel nélkül elfogadni a közvéleményt és az elcsépelt szólamokat, felér az önrendelkezésről való lemondással és mások uralmának alá való behódolással. Ahogy a dolgok ma állnak, semmi sem lehet fontosabb értelmes emberek számára, mint a közgazdaságtan. Saját sorsunk és leszármazottainké múlik rajta.

Nagyon kevesen tudnak csupán hozzájárulni jelentős gondolatokkal a közgazdaságtan területéhez. Viszont minden gondolkodó ember kötelessége hogy megismertesse magát a közgazdaságtan tanításaival. Jelen korunkban ez az elsődleges polgári kötelesség.

Akár tetszik akár nem, a közgazdaságtan nem maradhat a tudás ezoterikus ága, amely csupán kutatók és specialisták kis csoportja számára hozzáférhető. A közgazdaságtan a társadalom alapvető problémáival foglalkozik; mindenkire vonatkozik és mindenkihez tartozik. Ennek tanulmányozása a legfőbb és leghelyénvalóbb feladata minden egyes polgárnak.

Részlet Ludwig von Mises Human Action című könyvéből.

 

Posted by Szabad Társadalom

A küldetésünk az, hogy ösztönözzük, megismertessük és összekapcsoljuk az embereket a szabad társadalom gazdasági, etikai és jogi alapeveivel. Ezen elvek magukban foglalják az egyéni szabadság, a szabadpiac, a szabad vállalkozás, és a magántulajdon alapelveit.

One Comment

 1. Azt hiszem a küldetést egy kicsit módosítani javasolnám: “A küldetésünk, hogy ösztönözzük, megismertessük és összekapcsoljuk az embereket a szabad társadalom gazdasági, etikai és jogi alapelveivel.
  Ezen elvek magukban foglalják a FÖLDÖN a fenntartható emberi élet feltételeinek alárendelten az egyéni szabadság, a szabályozott piacon, a szabályozott szabad vállalkozás, és a használati tulajdon alapelveit.
  Egy olyan világot képzelünk el, ahol a szabadság eszméi ismerősek és hitelesek a felnövekvő generáció számára. Hiszünk abban, hogy a szabad társadalom az egyetlen olyan társadalmi rendszer, amely összeegyeztethető az emberek túlnyomó többségének humánus értékrendjével és etikai elveivel, különösen az újonnan felnövekvő nemzedék tagjainak körében.”
  Szerintem:
  A küldetés kinyilatkoztatásának az alapja a humánus, szociális, szolidáris, etikus normák alapján az emberben, az egyéni szinten kialakuló, a FÖLD eltartóképességének, a társadalmak közös és alapvető érdekeinek alárendelt óvatos közgazdasági mérlegelés, elemzés kell, hogy legyen.
  Kérdés, képes-e a közgazdaságtan az egyéni érdek középpontjába állítani az EMBER FÖLDI létét, a túlélését.

  Válasz

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .