A társadalmon belüli szabadság különböző formáit manapság sok ember egymástól függetlennek gondolja. Azok, akik manapság “liberálisoknak” nevezik magukat, pontosan ellentétes intézkedéseket kívánnak megvalósítani, mint amit a 19. századi liberális gondolkodók hirdettek programjaikban. A jelenkor “liberális” gondolkodói azt a népszerű elméletet vallják, hogy a szólás és gondolkodás szabadsága, a sajtó és vallás szabadsága, a szabadság, miszerint tárgyalás nélkül nem lehet bebörtönözni senkit, megőrizhetők a gazdasági szabadság hiányában is. Amit nem vesznek észre az az, hogy egy olyan rendszerben ahol nincs piac, ahol a kormány irányít mindent, ott az összes előbb említett szabadság csupán illúzió, még akkor is, ha azok törvénybe vannak foglalva, és részét képezik az alkotmánynak.

Vegyük például a sajtó szabadságát. Amennyiben az összes nyomda a kormány kezében van, úgy a kormány dönti el, hogy mit fognak kinyomtatni és mit nem. És amennyiben a kormány határozza meg, hogy mit lehet kinyomtatni és mit nem, úgy annak a lehetősége, hogy a kormány véleményével szemben álló véleményt jelentessenek meg tulajdonképpen lehetetlenné válik. A sajtó szabadsága eltűnik. Ez az elemzés pedig a szabadság összes többi formájára igaz.

Ludwig von Mises: Economic policy, 18. oldal.

Posted by Szabad Társadalom

A küldetésünk az, hogy ösztönözzük, megismertessük és összekapcsoljuk az embereket a szabad társadalom gazdasági, etikai és jogi alapeveivel. Ezen elvek magukban foglalják az egyéni szabadság, a szabadpiac, a szabad vállalkozás, és a magántulajdon alapelveit.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .