A kapitalizmust ugyanazon okból értékeljük mint a tudományt, mégpedig azért, mivel mindkettő az emberi életet és az emberi értelmet tekinti alapvető értékének. A kapitalizmus egy olyan társadalmi rendszer amely nélkülözhetetlen az emberek jóléte és túlélése szempontjából. Nélkülözhetetlen továbbá azért is, mivel egy olyan társadalmi rendszer amely racionális keretet tud nyújtani életünkhöz. Ezen túl, a tudomány műveléséhez is elengedhetetlen, hiszen egy olyan keretet képez, amin belül félelem nélkül kutathatjuk mi igaz, és mi nem. A kapitalizmus ezen tulajdonságai vitathatatlanok. Éppen ezért, annak ténye hogy egy közgazdász a kapitalizmust pártolja, nem kellene hogy figyelemreméltóbb legyen (sem pedig hogy jobban vitatható), mint hogy az orvosi szakma gyakorlói az egészséget pártolják.

Amennyiben az emberek nem gondolnák úgy, hogy az egyik ember nyeresége az más emberek kárára van, hanem éppen ellenkezőleg, (egy kapitalista társadalomban) az egyik ember nyeresége az valójában más emberek nyeresége, úgy az önérdek elleni ellenszenv valószínűleg nem lenne tovább fenntartható.

Bárki aki azt állítja, hogy a gazdasági verseny lényege a “legerősebb túlélése” (ahogyan az állatvilágban), napnál is világosabb jelét adja annak, hogy nem rendelkezik közgazdaságtani ismeretekkel.

Idézetek George Reisman, Capitalism: A Treatise on Economics című könyvéből.

Posted by Szabad Társadalom

A küldetésünk az, hogy ösztönözzük, megismertessük és összekapcsoljuk az embereket a szabad társadalom gazdasági, etikai és jogi alapeveivel. Ezen elvek magukban foglalják az egyéni szabadság, a szabadpiac, a szabad vállalkozás, és a magántulajdon alapelveit.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .