Gondolj valamire, amit nemrég vásároltál, mondjuk, egy könyvre! Azért vetted meg, mert neked többet ért annak a könyvnek a megszerzése, mint az, amit oda kellett adnod a megszerzéséért.

Ha egy diagramon ábrázoljuk, hogy mennyire akartad a könyvet, és, hogy mennyibe került neked, észrevehetsz egy különbséget a diagram két oszlopa között. Ez a különbség a fogyasztói többlet. Elsősorban ennek a megteremtése a gazdasági tevékenység lényege.

Hogyan növelik a termelők a fogyasztói többletet?

Az egyik lehetőség a termékek fejlesztése, a másik az ár csökkentése. Ez a két változtatás csökkenti a könyv valós árát. A valós ár nem azonos azzal, ami az árcédulán olvasható, az a névleges ár. Ez vagy csökken, vagy nem, de valahányszor nő az emberek szemében a különbség egy termék és az értük feladandó javak megbecsülése között, a valós ár csökken, a fogyasztói többlet pedig nő.

Mi készteti a termelőket arra, hogy bármelyik változtatást megtegyék? A verseny. A verseny ugyanis azt jelenti, hogy a termelők előtt ott van nem csak a nyereség reménye, de a veszteség kockázata is.

Nézzük először a termelés költséghányadának csökkentését! A nyomtatás, például, drámai mértékben csökkentette a könyvgyártás költségét, és ez nyereségesebbé tette a könyvszakmát. Ahogy mind több könyvkészítő vette használatba a nyomdagépet, úgy fokozódott a verseny, és csökkentek a könyvárak, miáltal megnőtt azok fogyasztói többlete. Ez pedig jó.

A nyereség reménye és a veszteség veszélye együtt arra ösztönzi a termelőket, hogy úgy járjanak el, aminek mellékhatása a fogyasztói többlet. Ez az ő szemszögükből csak egy mellékhatás, de az egész társadaloméból épp ez a lényeg, és a termelők haszna a mellékhatás.

A másik megoldás a termék vonzóbbá tétele. A verseny először arra késztette a termelőket, hogy vonzóbb könyveket állítsanak elő, majd csökkentsék a gyártás költségeit, végül valaki feltalálta az e-könyvet és az e-könyv olvasót, hogy a vevőknek olyan könyvei lehessenek, amelyek súlytalanok és nem foglalnak helyet, hogy magukkal vihessék akár az egész könyvtárukat egy légijáraton egy másik országba. Akik értékelik ezeket a megoldásokat, azok számára ez mind fogyasztói többletet jelent. A kereskedők számára viszont az eladások volumenének növekedését, és több nyereséget.

Látjuk tehát, hogy a nyereség reménye ráveszi a termelőket, hogy olyasmit kínáljanak a fogyasztóknak, amit azok jobban fognak szeretni, a veszteség kockázata miatt pedig leszorítják a költségeiket, hogy alacsonyan tartsák az árakat.

Ezt teszi a verseny. Megnöveli a fogyasztói többletet. Így teremtenek jólétet az emberek, növelik azt, ami hasznot húzhatnak valamiből, és csökkentik azt, amit fel kell adniuk érte.

A fordítás alapját képező videó a Learn Liberty oldalán, a magyar fordítás pedig az Osztrák Közgazdaságtani Iskola oldalán jelent meg eredetileg.

Posted by Szabad Társadalom

A küldetésünk az, hogy ösztönözzük, megismertessük és összekapcsoljuk az embereket a szabad társadalom gazdasági, etikai és jogi alapeveivel. Ezen elvek magukban foglalják az egyéni szabadság, a szabadpiac, a szabad vállalkozás, és a magántulajdon alapelveit.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .