A kormány tud pénzt nyomtatni. De miért nem nyomtat többet és osztja szét? Ez biztos megszüntetné a szegénységet és stimulálná a gazdaságot. A modern gazdaságok olyan intenzíven használják a pénzt, hogy közben elfelejtjük, hogy mi is az a pénz. Menjünk vissza az időben és nézzük meg, miért fedezték fel a pénzt.

A pénz felfedezése előtt az emberek az általuk készített dolgokat cserélték olyan dolgokra, amiket mások készítettek. Ezt hívjuk barternek. A barter nagyon nem hatékony, ugyanis találnom kell valakit, aki nem csak rendelkezik azzal, amire nekem szükségem van, hanem neki szüksége van arra, ami nekem van. A közgazdaságtanban ezt nevezik a szükségletek kettős egybeesésének. A másik probléma a barterrel, hogy nehéz megtakarítani, amit előállítottam. Az ősemberünk sosem lett volna képes annyit megtakarítani, hogy egyetemre tudjon menni. Nem csak azért, mert akkor még nem léteztek egyetemek, hanem mert egy négy éves oktatás negyvenezer csirkéjébe került volna. Ahogy az ősemberünk csirkéi kikelnek, berakja őket egy tyúkólba, majd ahogy az idő telik, egyre több csirkét tesz ide, de egy idő múlva az első csirkék megöregszenek és elpusztulnak. Az ősemberünk sosem lett volna képes egyetemre félretenni, mert a csirkék nem tartanak ki addig, amíg a megfelelő mennyiséget össze nem gyűjti. A közgazdászok ezt nevezik az érték megtartásának problémájának.

A pénz mind a szükségletek kettős egybeesésének problémáját, mind az érték megtartásának problémáját megoldja. A pénz lényegében egy “tartozok neked”, amit az emberek könnyebben tudnak félretenni és cserélni, mint valódi árukat. A pénz segítségével minden ősember képes bármely más ősemberrel cserélni függetlenül attól, hogy mit állítanak elő, mert most már az első személynek ugyan akarnia kell azt, ami a másiknál van, de a másik személynek nem kell akarnia azt, ami az elsőnek van. Használhatja a pénzt arra, hogy mástól vegyen valamit. A pénz az érték megtartásának problémáját is megoldja. Az ősemberünk nevelhet és eladhat csirkéket, majd a pénzt elteheti egy kő alá. Ezt addig teheti, amíg szeretné, mert a pénz nem használódik el. Ha eleget takarított meg, akkor vehet valami drágábbat.

Most, hogy már emlékszünk arra, hogy miért is fedeztük fel a pénzt világossá válik, hogy több pénz nyomtatása miért nem tesz embereket gazdagabbá. A pénz azért értékes, mert az emberek termékeket és szolgáltatásokat adnak pénzért cserébe. A pénz az értékét a mögötte álló termékektől és  szolgáltatásokból nyeri. Több pénz nyomtatása során nem keletkezik több termék és szolgáltatás, egyszerűen a meglévő termékek és szolgáltatások értékét teríti szét nagyobb mennyiségű dollár között. Ezt hívjuk inflációnak. Az átlagos ár szintje lényegében a bankjegyek száma osztva az összes termék és szolgáltatás számával.

Végeredményben a bankjegyek számának megduplázása egyszerűen az árak megduplázódásához vezet. Ha mindenkinek kétszer annyi pénze van, de minden kétszer annyiba kerül, az embereknek nem lesz jobb. És az embereknek azért nem lesz jobb, mert a vagyonunk forrása nem a pénz, hanem a pénz segítségével megvásárolható termékek és szolgáltatások.

 A fenti fordítás eredetileg a Liberatórium oldalán jelent meg.

Posted by Szabad Társadalom

A küldetésünk az, hogy ösztönözzük, megismertessük és összekapcsoljuk az embereket a szabad társadalom gazdasági, etikai és jogi alapeveivel. Ezen elvek magukban foglalják az egyéni szabadság, a szabadpiac, a szabad vállalkozás, és a magántulajdon alapelveit.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .